Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mapové služby na jednom místě

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 08. 2017 14:04
  • Digitální úřad

Sdílet článek

Digitální mapa veřejné správy Libereckého kraje už druhý rok poskytuje informace obcím, občanům a dalším partnerům. Systém, který je k dispozici pod odkazem dmvs.kraj-lbc.cz/, obsahuje data z katastrálních map, informace o elektrických, plynovodních a telekomunikačních sítích, ale i údaje o dopravní síti silnic I., II., III., třídy. Digitální mapa je jedním z výstupů projektu rozvoje e-Governmentu v Libereckém kraji.

Informační systém poskytuje garantovaná prostorová a velmi podrobná data. Jeho prostřednictvím se dají zjistit informace z katastru nemovitostí, registru územní identifikace adres a nemovitostí včetně účelové katastrální mapy, ale i základní referenční data mapy velkého měřítka. „Uživatelé na geoportále digitální mapy veřejné správy zjistí přesný a skutečný stav uspořádání území. Takové informace musí mít ke své práci třeba stavební nebo dopravní úřady. V současné době připravujeme e-Pasport dopravní infrastruktury a rádi bychom ho rozšířili i o další správce.  Dnes tento systém aktivně využívají například města Česká Lípa, Jablonné v Podještědí nebo Liberec. Snažíme se portál neustále doplňovat a vylepšovat, aby si našel další uživatele a více se rozšířil mezi občany, ale i investory,“ říká Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana, která má jeho správu ve svém resortu. „Rozhodně může být velmi dobrým pomocníkem pro majitele pozemků, kteří plánují stavbu rodinného domu. Prostřednictvím digitální mapy si zjistí jeho přesné zaměření, kudy vede přístupná cesta nebo jak je vzdálená přípojka elektřiny. Nyní tato data z portálu čerpají především obce,“ pokračuje náměstkyně.

Systém Digitální mapy veřejné správy je implementován v infrastruktuře Technologického centra Libereckého kraje.  Technologické centrum zajišťuje aplikace, databázové prostředí a infrastrukturu ESRI určenou pro editaci, správu, ukládání a exporty dat, pro poskytování služeb, pro editační a analytické nástroje související s objektovou správou dat, včetně exportů. Systém byl navržen a pořízen pod koordinací Ministerstva vnitra ČR, v Libereckém kraji byl spuštěn v listopadu 2015.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky