Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Děti se učí bezpečnému chování na internetu. Pomáhají jim v tom i speciální kvízy

19. 12. 2018

Asociace krajů České republiky zaštiťuje projekt Kraje pro bezpečný internet. Jeho cílem je ve spolupráci s policií zvýšit informovanost o rizicích internetu, možnostech prevence a pomoci. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů připraveny i lekce pro učitele, rodiče, veřejnost, sociální pracovníky a policisty. Každoročně také probíhá soutěž o hodnotné ceny. Úspěšní řešitelé základního a speciálního kvízu v regionu dnes byli oceněni v budově krajského úřadu i hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou.

„V dnešní době je internet nepostradatelnou součástí našich životů. Nalezneme zde mnoho užitečných informací. Je to ale zároveň virtuální svět plný nástrah a nebezpečí. Jsem proto velice rád, že existují projekty jako Kraje pro bezpečný internet. Díky nim se děti snáze vypořádají s rizikem tohoto prostředí a budou lépe připraveni na řešení jeho negativních důsledků,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Do projektu jsou zapojeny všechny kraje České republiky. Liberecký kraj se přidal v roce 2016. Tvůrci se snaží především sdílet zkušenosti mezi regiony v oblasti elektronické bezpečnosti, pořádat e-learningové kurzy a znalostní kvízy pro žáky, prezentovat videospoty pro seniory či vést odborná školení a přednášky. 

I letos se žáci základních a středních škol v  Libereckém kraji mohli s projektem Kraje pro bezpečný internet zapojit do soutěží a vyhrát hodnotné ceny (Xbox, notebook, ovladač, knihy, powerbanky apod.). Kvízy probíhaly od dubna do října letošního roku. V letošním roce se k 31. říjnu zaregistrovalo zhruba 25.000 žáků, z toho jich přibližně 12.000 úspěšně absolvovalo soutěžní kvíz.

Na stránkách projektu www.bpbi.cz bylo připraveno devět e-learningových lekcí a 10 krátkých videospotů, na které navázal soutěžní znalostní kvíz. Po správném zodpovězení dvaceti otázek z oblasti bezpečného chování na internetu byli soutěžící zařazeni do losování o hodnotné ceny. Pracovní skupina prevence kriminality Libereckého kraje pak vylosovala tři děti, které obdržely věcné ceny.

Žáci si také mohli po absolvování soutěžního kvízu zasoutěžit i v Kvízu PLUS, který je určen pro opravdové znalce problematiky elektronické bezpečnosti. Zde bylo osloveno pět nejrychlejších dětí z kraje. Vítěz krajského kola postoupil do celorepublikového kola, které se uskuteční v únoru 2019 v Praze.

Partnery projektu jsou v letošním roce Microsoft, CZ.NIC a GORDIC. V příštím roce bude soutěž spuštěna od 1. dubna do poloviny listopadu. Na vítěze čekají opět hodnotné ceny jako je notebook, Xbox, sluchátka, power banky, knihy, či flash disky.

Výherci základního kvízu – losovaní ze všech úspěšných řešitelů:

  1. Sára Soukupová (Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Liberci)
  2. Jan Bouda (Základní škola Nový Bor)

Krajské kolo Kvízu PLUS:

  1. Ludvík Táborský (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa, s.r.o)
  2. Josef Debnár (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa, s.r.o)
  3. Eliška Hloušková (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa, s.r.o)
  4. Valérie Tůnová (Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Liberci
  5. Karolína Wildmannová (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa, s.r.o) 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307